Gratis verzending bij een bestelling vanaf €60

Dit moet je weten over een oogontsteking

Dit moet je weten over een oogontsteking

Dit moet je weten over een oogontsteking

Veel mensen krijgen minstens één keer in hun leven te maken met een oogontsteking. Je ogen (en het gebied eromheen) zijn namelijk gevoelig en kwetsbaar, waardoor een infectie nu eenmaal op de loer ligt. De medische term voor oogontsteking is conjunctivitis. Dit betekent letterlijk een ontsteking aan het slijmvlies van de ogen. Conjunctivitis is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Er lopen kleine, (normaal gesproken) onzichtbare bloedvaatjes in het slijmvlies en wanneer het oog ontstoken raakt, zetten deze bloedvaatjes uit en zijn ze ineens goed te zien. Dit kan even schrikken zijn in de spiegel, je oog is tenslotte niet iedere dag zo rood!

Zoals gezegd komen oogontstekingen niet zelden voor. In de meeste gevallen zijn beide ogen tegelijk ontstoken en heb je last van milde klachten. Denk hierbij aan roodheid, wat jeuk, zwelling, tranende ogen en een wat branderig gevoel. Meestal heb je hier niet lang last van en zijn de klachten na enkele dagen weggetrokken. Gaan de symptomen echter gepaard met heftige pijn, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Er zijn namelijk verschillende soorten oogontstekingen, waarvan sommige soorten ernstiger zijn en blijvende gevolgen kunnen hebben.

Oorzaken oogontsteking

De oorzaken van oogontsteking zijn meestal virussen, infecties, schimmels en parasieten. Er zijn bijvoorbeeld klachten die ontstaan door een verkoudheid. Er is dan sprake van een virus, dat vanuit de neus- of keelholte doorgaat naar de ogen. Ook zijn er bacteriële oogontstekingen, die worden veroorzaakt door haemophilis influenza, de pneumococ en de staphylococus aureus. Voor zowel de bacteriële als de virale oogontstekingen geldt dat ze erg besmettelijk zijn. Is er iemand met een oogontsteking in de buurt, was dan je handen na contact met deze persoon en gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde handdoek.

Oogontsteking door externe factoren

Er is niet altijd een infectie nodig om een oogontsteking te hebben. Heb je een vuiltje, een splinter of een haartje in je oog, dan kan dit ook al leiden tot irritatie of ontsteking. Ook als je je (vaak of lang achtereen) in een rokerige of stoffige omgeving bevindt moet je opletten. Mensen die vaak last hebben van droge ogen, lopen ook meer risico op oogontstekingen.

Ga je met een (mogelijke) oogontsteking naar de huisarts, dan kan deze achterhalen met welk type ooginfectie je te maken hebt. In sommige gevallen, zoals bij een bacteriële ontsteking, wordt er vervolgens geconcentreerd op het bestrijden van de bacteriën zodat de klachten van je oogontsteking vanzelf verdwijnen.

Voorkomen is beter dan…

Zoals je wellicht kunt begrijpen, is niet iedere vorm van oogontsteking zelf te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is zorgen voor een goede hygiëne als het om je ogen gaat. Dit geldt zeker als je bijvoorbeeld lenzen draagt (die je in- en uitdoet met schone vingers), maar ook als je bijvoorbeeld make-up draagt. Was vaak je handen, droog ze daarna goed en als je (het gebied rond) je ogen schoonmaakt, gebruik hier dan

steriele doekjes

voor een producten zonder een overdaad aan toevoegingen (parfums etc.). Bij Oogzorg-producten.nl verkopen we diverse producten waarmee je de

hygiëne

beter kunt waarborgen. Neem gerust een kijkje in ons assortiment!